Seminari d’economia crítica Taifa

Què és el seminari Taifa?

El Seminari d’Economia Crítica Taifa el formem un conjunt de persones, que majoritariament provenim de les facultats d’economia, ja sigui com a alumnes, ex-alumnes o bé professors i professores. Descontentes amb l’enfocament econòmic dominant de les universitats actuals, completament monopolitzades pel corrent de pensament neoclàssic i neoliberal, amb molt poca capacitat explicativa d’allò que succeeix en el si de la nostra societat, decidírem crear, fa prop de 15 anys, un grup d’estudi d’economia des d’una perspectiva críticaLa nostra visió crítica parteix de considerar que l’enfocament correcte per a l’estudi de l’organització material de la societat, que per a nosaltres és l’objectiu d’estudi de l’economia, requereix una aproximació en termes d’Economia Política, és a dir, transdisciplinar, integrador de la consideració de les diferents facetes de la vida social.

L’objectiu de la nostra tasca és, per tant, entendre quines són les variables que regeixen la dinàmica d’aquesta societat per tal de poder participar, amb el conjunt dels moviments socials, en la transformació envers una societat ecològicament viable, més justa i satisfactòria per al conjunt de totes les persones.

Així doncs, des del Seminari d’Economia Crítica Taifa analitzem amb tanta seriositat i rigor com som capaços els temes fonamentals de la nostra societat amb l’objectiu de constituir-nos com un element de suport pedagògic pel conjunt dels moviments socials, partint de la base que per tal de transformar la societat, la formació, entesa com la comprensió i el coneixement de la societat en la qual vivim, esdevé imprescindible. Aquesta perspectiva s’ha traduït en la participació dels membres del seminari com a elements actius en la majoria de campanyes dels moviments socials, en la realització de nombroses xerrades i cursos diversos i en l’elaboració de materials de crítica i formació per als moviments socials.

Què fem?

Al seminari Taifa desenvolupem diferents tasques i estudis per entendre i analitzar l’economia des d’una perspectiva crítica. d’una manera planera podríem dividir-les entre les que tenen un marcat component d’autoformació, i que impliquen una major continuïtat, i les que tenen un caràcter més divulgatiu i enfocat a l’exterior.

En el primer grup està format per diferents grups de treball d’estudi de teoria econòmica amb la intenció de formar-nos a nosaltres mateixos com a economistes crítics donada la falta de formació crítica existent. Entre aquests grups es troba el un grup de treball de temes d’economia aplicada creat amb la intenció de proporcionar instruments de lluita per als moviments socials. Alguns dels temes que hem tractat en els nostres informes són els següents: l’economia de l’Estat espanyol, el paper del sector públic, l’anàlisi dels pressupostos de l’Estat, la Unió Europea, la ciutat i el problema de l’habitatge, la deslocalització empresarial, l’evolució dels salaris, la crisi econòmica i més recentment, la crisi del deute i les retallades de drets socials.

En el segon grup trobem l’elaboració de cursos, xerrades i altres materials de formació en economia com a suport pedagògic dels moviments socials. Els cursos i xerrades que impartim estan obertes a les peticions que ens facin els col•lectius als quals ens adrecem i animem a portar a terme en els seus espais aquest tipus de formació en economia, des d’una vessant pedagògica i divulgativa, alhora que crítica i rigorosa.

Només per a economistes?

Es tracta d’un seminari d’economia i, per tant, majoritariament provenim de les facultats d’economia. No obstant això, en cap cas s’exclou la participació a gent d’altres àmbits sempre i quan tinguin interès i ganes de treballar i aprendre. A més a més, hi ha cursos i xerrades aptes per a tots els públics i si tens interès en participar en algun dels cursos, des del seminari Taifa et podem recomanar el que creiem més adient segons el teu nivell i/o les ganes i ritme que vulguis aprendre.

Estàs interessat/da en participar?

Si després de llegir tot això estàs interessat/da en participar, simplement cal que et posis en contacte amb nosaltres. Pots fer-ho a través d’aquest formulari, per correu electrònic (seminaritaifa@seminaritaifa.org), personalment a través d’algun membre del seminari o simplement venint un dia personalment a alguna de les reunions dels grups de treball.

On pots trobar-nos?

Actualment ens reunim al local de l’associació EcoConcern-Innovació Social i generalment pots trobar-nos allà els dilluns a partir de 2/4 de vuit del vespre (19:30h). Consulta el nostre calendari de reunions per a més detall o escriu-nos un correu (seminaritaifa@seminaritaifa.org).

Mare de Déu del Pilar, 15 (antic carrer d’en Cuc) – Ciutat Vella
08003 Barcelona

License

Desentranyant la UE - Avançament Copyright © 2014 by Seminari d'economia crítica Taifa. All Rights Reserved.

Feedback/Errata

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *